Faktaruta :)
Det har varit om bl.a. musklernas uppbyggnad, om hur man kan förebygga förkylning osv.
Idag kommer lite om något så banalt som kanel.
Kanel har en himla massa hälsofördelar !
Här i Sverige använder vi oftast kanel i bakverk, men i många andra delar av världen används den mycket i matlagning också, i såser o grytor.
Kanel är bra för att reglera blodsockret och insulinkänsligheten. Sötsuget minskar och ökar förbränningen i kroppen!
Forskning har visat att regelbundet kanelintag kan förebygga Alzheimer!
Även bakteriella infektioner och svamp kan förebyggas och behandlas med hjälp av kanel.
Till och med HIV. Nej, lite kanel om dagen botar inte HIV, men immunförsvaret stärks av kanel, alltså har man mer motstånd mot infektioner.
Men , precis som med allt annat handlar det om en hälsosam konsumtion. Lagom är bäst. Det finns ett ämne som heter kumarin i kanel, och för höga intag kan ge leverskador.
Såhär brukar jag använda mig av kanel

I kaffet på morgonen. En liten boost för förbränning och immunförsvar.
Lite kanel om dagen e bra för magen!
I kaffet, på gröten, i filen.
Eller i köttbullarna ;)